[...] Duzym problemem podczas diet redukcyjnych jest fakt, ze wplywaja one negatywnie na wytwarzanie endogennego (wewnatrzustrojowego) IGF-1. Diety redukcyjne obnizaja dobowy poziom wydzielania IGF-1 powodujac straty w tkance miesniowej - nie wspominajac juz, ze rozwoj tkanki miesniowej staje sie w tych okresach praktycznie niemozliwy. Kolejna [...]
[...] Jednak tylko kilku kulturystów może zyskać mięśnie w takim tempie. I te 5kilo jest dalekie od tych 20 kg, które Ty zdobyłeś. Ponadto, kiedy budując masę,następuje wzrost poziomu tkanki tłuszczowej, można stopniowo zmniejszać wrażliwość na insulinę, która może faktycznie utrudniać wzrost mięśni. To anaboliczny hormon peptydowy o działaniu [...]
[...] leki doustne, odstawić insulinę, a przejściowo wprowadzić leki doustne w dawce o połowę niższą od przyjmowanej przez nich przed wprowadzeniem insuliny. Należy badać poziom glukozy we krwi i nie należy dopuszczać do spadku poziomu glukozy we krwi poniżej 80-100 mg% glukozy na czczo i do wzrostu tego poziomu powyżej 200 korygując [...]
[...] nie zalegają w kwaśnym żołądku jak kazeina przez co bardzo szybko są hydrolizowane i wchłaniane w jelicie cienkim i po ok. 20 minutach od zażycia na pusty żołądek podnoszą poziom aminokwasów we krwi. Po drugie, dzięki specyficznemu profilowi aminokwasów zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu wykazują silniejsze działanie anaboliczne niż [...]
Oporność insulinowa- co to takiego? Insulina jest dla organizmu bardzo ważnym hormonem. Jej podstawowa funkcja to utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi (a dokładniej zmniejszanie jej stężenia). Jest produkowana w tzw. komórkach beta trzustki w odpowiedzi na wzrost poziomu glukozy we krwi (jak ma to miejsce po spożyciu posiłku). Stamtąd [...]
EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption) - powysiłkowe zapotrzebowanie na tlen. Jest definiowany jako "powrót poziomu metabolizmu do wartości przedwysiłkowej" (usuwanie szkodliwych metabolitów, superkompensacja, odbudowa komórek uszkodzonych, odbudowa hormonów, przywrócenie temperatury spoczynkowej, odbudowa glikogenu mięśniowego). EPOC jest [...]
Jakość naszego snu bardzo mocno uzależniona jest od poziomu kortyzolu w naszej krwi, a bardziej od zmian jego stężenia w ciągu doby. Jego stężenie jest uzależnione od rytmu całodziennego. Najwyższe jest tuż przed obudzeniem się (pobudza układ nerwowy – dlatego w sytuacjach zagrożenia życia myśli się jak Einstein) i spada w ciągu dnia, po to by [...]
[...] tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak dlatego, że jest ona jedynym źródłem energii dla naszego mózgu. Niebezpieczeństwo - [...]
[...] tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak dlatego, że jest ona jedynym źródłem energii dla naszego mózgu. Niebezpieczeństwo - [...]
[...] większości osób jest powiększona z powodu nadmiernego przeciążenia. Insulina, produkowana by poradzić sobie z dużą ilością spożywanego cukru rafinowanego, powoduje, że poziom glukozy we krwi spada. Ma to niezwykle negatywny wpływ na tkankę mózgową. Bardzo delikatna równowaga biochemiczna tego organu, gdzie zachodzi 25 % aktywności [...]
[...] niesprawdzonych informacji. Obalę także mit szkodliwego wpływu żółtek jaj na organizm. Z pewnością dieta bogata w nasycone tłuszcze zwierzęce może prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu w osoczu krwi, przynajmniej w przypadku ludzi z nadwagą, którzy prowadzą siedzący tryb życia i raczej stronią od wszelakich dyscyplin sportowych (a już [...]
[...] mięśni a tym samym oszczędzanie rezerw glikogenu mięśniowego, zahamowanie rozpadu już istniejących białek - działanie antykataboliczne, regulacja poziomu glukozy we krwi poprzez wpływ na procesy syntezy glukozy przez wątrobę, ograniczenie i opóźnienie pojawienia się subiektywnego uczucia zmęczenia i [...]
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po [...]
[...] kwasy tłuszczowe niezbędne do życia, a dokładniej chodzi o omega-3, o których na pewno większość z Was słyszała. Prawie każdy kto się z nimi spotkał wie, że obniżają poziom „złego” cholesterolu, poprawiają krążenie, wspomagają układ nerwowy i immunologiczny, obniżają ryzyko choroby nowotworowej, ale ilu z Was zna wpływ omega-3 na wygląd [...]
[...] uboczny, który może prowadzić do niepełnego wzrostu. Zależne jest to od wieku, czasu działania sterydów, wielkości dawki i indywidualnej podatności. Wzrost może stanąć na poziomie 97-98%, a nawet na poziomie 80%!!! 2. Podwyższone ciśnienie krwi: W powstaniu nadciśnienia tętniczego dużą rolę odgrywają czynniki genetyczne, psychoemocjonalne, [...]
[...] układ ruchowo-stawowy • Zwiększa siłę i masę mięśniową • Pomaga spalić tkankę tłuszczową • Wykazuje silny efekt anaboliczny • Reguluje profil lipidowy • Redukuje poziom glukozy w organizmie • Niweluje insulinooporności • Nie konwertuje do estrogenów • Nie blokuje wolnego testosteronu • Skutecznie obniża poziom SHBG Główną zaletą u [...]
[...] mięśni a tym samym oszczędzanie rezerw glikogenu mięśniowego, zahamowanie rozpadu już istniejących białek - działanie antykataboliczne, regulacja poziomu glukozy we krwi poprzez wpływ na procesy syntezy glukozy przez wątrobę, ograniczenie i opóźnienie pojawienia się subiektywnego uczucia zmęczenia i [...]
[...] suplementacji testosteronem i GH, które zażywane razem poprawiają strukturę ciała oraz wydajność mięśni u starszych mężczyzn. 122 mężczyzn (w wieku ponad 71 lat), u których poziom testosteronu wynosił 550ng/dl lub mniej, a poziom IGF-1 także był niski, otrzymywało testosteron przez skórę (5 lub 10 g/d) z dodatkiem GH przez 16 tygodni. Badacze [...]
[...] zawartość glukozy we krwi jest ważna dla funkcji ośrodkowego układu nerwowego, osłabienie, senność, zmęczenie, poty, drgawki, utratę przytomności, a nawet śmierć. Stały poziom glukozy we krwi utrzymuje się dzięki sprawnemu działaniu złożonych mechanizmów regulujących, w których biora udział hormony trzustki, nadnerczy i przysadki mózgowej [...]
[...] odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie węglowodanów. Dzięki zwiększeniu produkcji insuliny, zwiększa się transport glukozy do wnętrza komórek, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rodzaje insulinooporności Jak wspomniałam na wstępie insulinooporność może przybierać różne formy. Może ona dotyczyć receptora insulinowego, budowy [...]